تغییر در محتوای انرژی در طی مراحل پورگی و بلوغ سن سبز پسته، Acrosternum arabicum Wagner (Hemiptera: Pentatomidae)
عنوان دوره: بیست و دومین کنگره گیاهپزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
سن سبز پسته، Acrosternum arabicum Wagner (Hemiptera: Pentatomidae)، بهدلیل ایجاد خسارت کمی و کیفی در باغات پسته دارای اهمیت بالایی است. خسارت شدید میوههای پسته توسط این سن سبب عدم مطلوبیت و مرغوبیت آنها میشود. هدف از این پژوهش مقایسه ذخایر انرژی و میزان کربوهیدراتهای با وزن مولکولی پایین در مراحل پورگی و بلوغ A. arabicum می باشد. یک کلنی آزمایشگاهی A. arabicum تحت دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی در دمای 1 ± 26 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد پرورش یافتند. برای آنالیزهای بیوشیمیایی، پورههای سنین مختلف و بالغین به صورت انفرادی در 4 درجه سلسیوس بیهوش شدند. به دنبال آن، میزان پروتئین کل، کلیگوژن، چربی و کربوهیدراتها تعیین شد. آزمایشها در پنج تکرار برای هر سن پورگی و بالغین انجام شدند. تفاوتهای مهمی در میان سنین پورگی و بلوغ دیده شد که با مرحله رشدی حشره در ارتباط بود. چربیها بهعنوان ذخایر انرژی غالب در طی مراحل پورگی و دوره بالغ حشره محسوب میشوند. سطوح پروتئین، گلیکوژن و چربی در پورهها از سن اول (بهترتیب 27/3 ±90/13، 91/5 ± 35/86، 86/3 ± 95/16 میکروگرم/حشره) تا سن پنجم (بهترتیب 23/6 ± 74/117، 21/13 ± 54/352 و 53/211 ± 17/2152 میکروگرم/حشره) بهطور قابل توجهی افزایش یافت. همچنین محتوی پروتئین و چربی در ماده ها (بهترتیب 97/201 ± 26 /5098 و 08/6 ± 48/149 میکروگرم/حشره) به طور قابل توجه بالاتر از پورهها بود. در بالغین نر کاهش در سطح ذخایر انرژی در مقایسه با مادهها مشاهده شد. سطوح پروتئین، گلیکوژن و چربی بالغین نر 35/8 ± 02/101، 19/11 ± 83/343 و 82/155 ± 08/2096 میکروگرم/حشره بود که تفاوت قابل توجهی با پورههای سن پنجم نداشت. ترهالوز، سوربیتول، میواینوزیتول و گلوکز چهار کربوهیدرات اصلی یافت شده در مراحل نابالغ و بالغین A. arabicum بودند. گلوکز از سنین اول تا سوم مشاهده نشد. میزان کربوهیدراتها در پورههای سن اول تا سوم در پایینترین سطح بود و در بالغین ماده به بالاترین سطح رسید. از آنجاییکه ذخایر پروتئین، گلیکوژن و چربی و کربوهیدراتهای با وزن مولکولی پایین نقش اصلی در بقای زمستانه و سازگاری حشرات به سرما دارند، به احتمال زیاد بالغین ماده A. arabicum توانایی بالاتری برای بقا در شرایط زمستان دارند. نتایج نشان میدهد که ذخایر انرژی و میزان کربوهیدرات در A. arabicum در مراحل پورگی و بلوغ تغییر میکند. تغییرات توصیف شده در این شاخصها با رشد حشره در ارتباط بود و میتواند تحمل سرمایی هریک از مراحل رشدی A. arabicum را تحت تأثیر قرار دهد.
کلیدواژه ها