بررسی حساسیت پایه‏ی بکرایی به بیماری تریستزای مرکبات

عنوان دوره: بیست و یکمین کنگره گیاه پزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
بکرایی (Citrus sp.) یکی از دورگ‏های طبیعی مرکبات است که به طور گسترده به عنوان پایه در نواحی مرکبات‏خیز جنوب ایران به‏کار می‏رود. به منظور تعیین واکنش حساسیت یا تحمل این پایه به بیماری تریستزای مرکبات، مایه‏زنی گیاهان بذری و پیوندشده با پرتقال پاین‏اپل (C. sinensis) روی این پایه، با جدایه SD6 مربوط به درختان در حال زوال باغات شهرستان ساری انجام گرفت. سه نهال بذری و سه نهال پیوندی با پیوند پوستک آلوده و در شرایط گلخانه نگهداری گردید. گیاهان آلوده نشده به عنوان شاهد منفی و تیمارهای مشابه با پایه‏های حساس لایم (C. aurantiifolia) و نارنج (C. aurantium) و متحمل سیترنج ترویر (C. sinensis × Poncirus trifoliata) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که ویروس در همه بافت‏های مورد بررسی به جز گیاهچه و پایه سیترنج با روش‏های به کار رفته قابل ردیابی است. علایم رگبرگ‏روشنی و توقف رشد در تیمارهای لایم و زردی گیاهچه در تیمارهای بذری نارنج مشاهده گردید. در دوره زمانی آزمایش فقط علایم خفیف رگبرگ‏روشنی در تیمارهای بکرایی ظاهر شد و زردی و اختلاف رشد بین گیاهان آلوده و شاهد در آنها دیده نشد. از این رو پایه بکرایی در گروه پایه‏های متحمل به تریستزا قرار می‏گیرد.
کلیدواژه ها