عوامل مؤثر در ایجاد مقاومت به کرم ساقه خوار نواری در برنج

عنوان دوره: بیست و یکمین کنگره گیاه پزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
در این تحقیق، مکانیسم سه نوع مقاومت (ترجیح میزبانی، آنتی بیوز و تحمل) در سه لاین برنج ( 8615 ، 8405 و 1-23-DN ) و رقم طارم به کرم ساقه خوار برنج در طرح بلوک کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. گیاهچه های 30 روزه لاین های منتخب هرکدام در 4 گلدان به عنوان 4 تکرار نشاکاری شدند. گلدان ها با پارچه توری در سه قفس مجزا برای بررسی مقاومت ها قرار داده شدند. بعد از 35 روز پس از شبیه سازی آلوده سازی مصنوعی براساس میانگین 2 تخم سر سیاه در حال تفریخ برای هرپنجه انجام شد و یک قفس توری بدون آلودگی مصنوعی برای مقایسه میزان محصول در نظر گرفته شد. شمارش تعداد دستجات تخم برای تعیین ترجیح میزبانی ، میانگین وزن لارو و درصد بقا برای تعیین مکانیزم آنتی بیوز ، درصد خوشه‌های سفید شده و میزان محصول برای تعیین تحمل لاین ها به کرم ساقه خوار نواری بوده است. شمارش تعداد دستجات تخم برای تعیین ترجیح میزبانی ، میانگین وزن لارو و درصد بقا برای تعیین آنتی بیوز ، درصد خوشه‌های سفید شده و میزان محصول برای تعیین تحمل لاین ها به کرم ساقه خوار نواری بوده است. نتایج نشان داده است که ارتفاع، سطح پهنک برگ و ظهور 50 درصد خوشه در جلب پروانه ها برای تخم ریزی مؤثر بوده است (927/0 = r) و بین تعداد پنجه و میانگین وزن لارو ساقه خوار همبستگی منفی مشاهده شده است (674/0-= r). همچنین تأثیر تغذیه لارو ساقه خوار نواری بر میزان عملکرد محصول در تیمارهای آزمایشی متفاوت بوده است( 004/0 = P) با توجه به نتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود که در کارهای اصلاحی برای تولید و معرفی ارقام، صفات پاکوتاهی، افزایش تعداد پنجه و کاهش عرض برگ مدنظر قرار گیرد تا در مواجهه با حمله کرم ساقه خوار نواری برنج خسارت کمتری ایجاد شود.
کلیدواژه ها