شناسایی پکتوباکتریوم های عامل پوسیدگی‌نرم سیب‌زمینی در استان اردبیل و ارزیابی مقاومت القایی اسید‌سالیسیلیک علیه Pectobacterium carotovorum در سیب‌زمینی

عنوان دوره: بیست و یکمین کنگره گیاه پزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
سیب‌زمینی از گیاهان زراعی مهم در ایران است و استان اردبیل از نظر تولید رتبه دوم را داراست. از بیماری‌های مهم باکتریایی سیب‌زمینی، که باعث کاهش راندمان تولید آن می شود پوسیدگی‌نرم سیب‌زمینی است. در این بررسی نمونه‌هایی از مزارع سیب‌زمینی استان جمع آوری و در محیط‌های کشت Nutrient Agar و Eosin methylene blue (EMB) عامل بیماری جداسازی شد. براساس خصوصیات فنوتیپی جدایه‌ها شامل گرم منفی و بی‌هوازی اختیاری بودن، فسفاتاز، آرجینین دهیدرولاز، حساسیت به اریترومایسین و اندول منفی، استفاده از قندهای لاکتوز، ملی بیوز، رافینوز، آرابینوز، مانیتول و مایواینوزیتول و عدم استفاده از آلفا متیل گلوکوزید، آرابیتول، سوربیتول، مالونات و ترهالوز و همچنین تکثیر ژن پکتات لیاز با استفاده از آغازگر‌های Expccf/r و Y1/Y2 باکتری عامل بیماری، به عنوان Pectobacterium carotovorum شناسایی شد. اثر تیمارهای مختلف اسید‌سالیسیلیک در سه سطح 3/0، 6/0 و 9/0 میلی‌مولار در بازدارندگی از پیشرفت بیماری در سه زمان قبل، بعد و همزمان با عامل بیماری مورد بررسی قرار گرف. شاخص شدت بیماری با استفاده از فرمول PDR= (Ack-Atr)/Ack×100 بعد از پنج روز نشان داد که تیمار اسید‌سالیسیلیک در سطح 9/0 میلی‌مولار در کاهش بیماری معنی‌دار بود.
کلیدواژه ها